Motivul principal ţine însă, bineînţeles, de vanitate. Pentru marea majoritatea a oamenilor, a părea tânăr este un important factor motivaţional. Când te vezi frumos în oglindă, ştii că la fel te vei reflecta şi în ochii celorlalţi. Dacă astfel îţi îmbunătăţeşti moralul, respectul de sine şi pofta de viaţă, care e problema?
În fond, ce e vârsta? Doar un numeral. Efectele trecerii timpului asupra oamenilor sunt însă, în anumite limite, diferite. Să luăm însă un om care nu numai că arată mai tânăr decât vârsta înscrisă în buletin, dar se şi simte astfel, şi nu doar emoţional, ci şi organic. Ce reprezintă aici numeralul: adevărul sau iluzia? Eu cred că, în astfel de cazuri, micşorarea verbală a vârstei nu e o minciună, ci mai degrabă reflectă o necesară recalibrare a scalei.
Bătrâneţe fără tinereţe
Adrian Georgescu
Atributul cel mai caracteristic tinereţii nu este nici pielea întinsă, nici părul des, lipsit de fire albe, nici abdomenul plat. E lipsa totală a fricii în faţa timpului. Or, când începi să te lupţi cu timpul pe viaţă şi pe moarte, deja eşti înfrânt. Oamenii relaxaţi par tineri tocmai pentru că nu vor cu tot dinadinsul să pară tineri.
Sunt de acord cu soţia mea: vârsta e doar un numeral. Are însă vreun rost să te lupţi cu o cifră? În acest război, ai un singur adversar: tu. Problema cu ascunderea vârstei, indiferent de metodă, e că, în general, dă dependenţă. Ai făcut un lifting facial, mereu vei descoperi câte o zonă perfectibilă. Dacă aţi observat, „veşnic tinerii” nu prea fac sport pentru a se simţi bine, ci îşi mortifică trupul prin exerciţii dure sau diete severe, sacrificându-şi o mare parte din viaţă pentru o felie în plus de bătrâneţe. În acest cult nu este celebrat vreun zeu, ci însuşi templul în care are loc ceremonia.
Când eşti întrebat, în copilărie, ce vâr