Noua deputati PDL propun ca alegerile locale, parlamentare, europarlamentare si prezidentiale sa se desfasoare intr-o zi lucratoare, marti sau miercuri, care nu este asezata langa zile libere de drept sau partial lucratoare.
Potrivit initiativei legislative a PD-L, ziua alegerilor ar deveni zi libera pentru toti cetatenii care participa la vot, dar este platita de angajator in regim de zi lucratoare obisnuita.
Cei care nu doresc sa-si exprime votul isi vor desfasura activitatea in mod obisnuit, prevede initiativa PD-L.
Angajatul isi va justifica ziua libera primita prin prezentarea cartii de identitate, pasaportului sau buletinului de identitate, stampilate cu VOTAT si cu semnatura presedintelui sectiei de votare.
Aceste prevederi se aplica si studentilor, care isi vor motiva absentele din ziua votului in aceleasi conditii ca angajatii.
Democrat-liberalii considera ca, prin stabilirea zilei de vot in zi nelucratoare, "o mare parte din cetateni au trecut votul in planul secund fata de alte preocupari. De cele mai mute ori, momentul electoral de duminica a fost inlocuit cu activitati de zi libera obisnuita. Pentru a evita probleme precum cele expuse, credem ca fixarea momentului votului intr-o zi lucratoare de la mijlocul saptamanii va face posibila o prezenta mai buna a cetatenilor la vot", se spune in motivarea initiativei.
Propunerea poarta semnatura deputatilor PD-L Valeriu Tabara, Mircia Giurgiu, Stefan Dragulescu, Alin Popoviciu, Daniel Buda, Ioan Oltean, Mircea Toader, Gheorghe Ciobanu si Marius Dugulescu. Noua deputati PDL propun ca alegerile locale, parlamentare, europarlamentare si prezidentiale sa se desfasoare intr-o zi lucratoare, marti sau miercuri, care nu este asezata langa zile libere de drept sau partial lucratoare.
Potrivit initiativei legislative a PD-L, ziua alegeril