Oraşul Ocnele Mari, din judeţul Vâlcea, şi-ar putea recăpăta statutul de staţiune turistică odată cu deschiderea unui sanatoriu în salina aflată la 70 de metri sub pământ. Autorităţile locale speră ca primii turişti să poată coborî în mină până la sfârşitul anului. Sursa: Nicoleta Ene ”Am început să facem curăţenie în mină şi apoi vom aduce specialişti, care să ne facă o estimare exactă a costurilor. Proiectul este susţinut finaciar de Primăria Ocnele Mari, Exploatărea Minieră Râmnicu Vâlcea, Consiliu Judeţean şi Ministerul Turismului”, mai spune primarul Petre Iordache.
Autorităţile locale estimează că primii turişti vor putea cobori în mină cel mai devreme la începutul toamnei. Drumul de aproape doi kilometri, de la intrare şi până la Orizontul 226, unde va fi amenajat sanatoriul, va putea fi parcurs cu un microbuz. ”Se va păstra orginalitatea locului”
Galeria de vest a minei Minei Coceneşti, aflată în exploatare din 1980, va fi izolată şi se vor lua măsuri de siguranţă astfel încât să nu existe pericolul ca turiştii să ajungă, nici măcar din greşeală, în zona de extracţie. Mina Coceneşti este formată din galerii cu o lungime de aproximativ patru kilometri.
”Zona de agrement şi sanatoriul vor fi amenajate într-un spaţiu de câteva sute de metri pătraţi. Este o suprafaţă suficientă pentru cei care vor avea curiozitatea să coboare în adâncul pământului. Se va păstra originalitatea locului, pereţii salinei vor fi spălaţi de praful depus în timpul exploatării pentru a spori efectul terapeutic al aerosolilor, dar şi pentru ca turiştii să vadă cum arată zăcămintele de sare. Temperatura în mină este constantă, de 15 – 20 grade Celsius”, spune Constantin Melinte, directorul tehnic al Exploatării Miniere Râmnicu Vâlcea.