Mielul şi drobul cad mai uşor la stomac dacă le asezonaţi cu garnituri de legume. Sursa: Reuters
De la masa tradiţională de Paşte nu trebuie să lipsească ouăle vopsite, ciorba de miel, drobul, stufatul, friptura, pasca şi cozonacul. Toate sunt alimente grele, cu foarte multe calorii. Sfatul nutriţioniştilor este să nu mâncaţi totul la o masă şi să vă mulţumiţi cu porţii cât mai mici.
Mâncarea tradiţională va cădea mai uşor la stomac, dacă o asezonaţi cu garnituri de legume şi salate de crudităţi. Un pahar de vin roşu ajută la digestie, dar este mai bine să îl beţi în timpul meselor decât înainte sau după acestea.
Coşul cu ouă vopsite
Sfatul bucătarului: Vopsiţi ouăle cu pigmenţi naturali şi nu le fierbeţi mai mult de trei minute. Culoarea galben se obţine cu ajutorul şofranului, cea verde, cu zeamă de spanac şi urzici, iar cea roşie, cu ajutorul unei sfecle fierte. „Veţi obţine culori vioaie şi frumoase şi nu veţi risca să pătrundă chimicale prin coaja ouălor, aşa cum s-ar fi întâmplat dacă aţi fi folosit vopsele din comerţ”, spune Cezar Munteanu, expert culinar pentru THR Group.
Sfatul nutriţionistului:Nu mâncaţi mai mult de două ouă pe zi, în această perioadă. Dacă simţiţi tentaţia să-l mâncaţi şi pe al treilea, abţineţi-vă şi puneţi-l înapoi în frigider. „Ţineţi cont că ouăle intră şi în compoziţia prăjiturilor tradiţionale şi că a mânca trei ouă pe zi înseamnă deja supradoză”, sugerează medicul Corina Zugravu, lector în nutriţie la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti. Ouăle bine fierte, care se consumă de Paşte, sunt mai greu de digerat decât cele moi, iar conţinutul crescut de colesterol nu poate fi nici el ignorat.
Drobul
Sfatul bucătarului: Încercaţi să substituiţi cât mai multe măruntaie cu legume. „Puteţi înlocui o parte din măruntaie cu ciuper