"Statele nu isi pot alege vecinii. Uniunea Europeana descopera deseori situatii in care anumite state fac uz de suveranitate si actioneaza unilateral in interesul propriu", opina joi cotidianul britanic Financial Times, referindu-se la decizia brusca a Romaniei de a accelera acordarea cetateniei pentru un milion de moldoveni: "UE este nevoita sa accepte masura luata de Romania, membru disfunctional si indisciplinat, chiar daca nu este de acord cu ea si nu a fost consultata".
Presedintia Romaniei a cerut marti Guvernului sa modifice Legea cetateniei, pentru ca cetatenii de etnie romana din Republica Moldova sa poata obtine mai repede cetatenia romana, in cazul in care o solicita. Potrivit regulilor comunitare, UE nu se poate impotrivi deciziei oficialilor romani in aceasta privinta. Financial Times noteaza ca Romania ofera astfel cetatenie UE unui sfert din populatia celui mai sarac stat european.
In acelasi mod, Bruxellesul se supune politicilor inutile ale Turciei (aspirant catre UE) in relatia cu guvernul cipriot grec, sau ale Sloveniei in disputa granitei maritime cu Croatia, alt membru aspirant. Cu alte cuvinte, opineaza cotidianul britanic, "membrii UE pot ignora regulile, Uniunea nu".
"Desi nu vizeaza conflicte de granita si suveranitate, atitudinea impulsiva a Romaniei aminteste totusi de o era a transferului de populatie si de criterii etnice pentru cetatenie, pe care UE doreste sa o depaseasca. Problema reala a Uniunii Europene se refera la modalitatea de abordare a vecinilor pe care nu intentioneaza sa-i accepte ca membri." "Statele nu isi pot alege vecinii. Uniunea Europeana descopera deseori situatii in care anumite state fac uz de suveranitate si actioneaza unilateral in interesul propriu", opina joi cotidianul britanic Financial Times, referindu-se la decizia brusca a Romaniei de a accelera acordarea cetateniei pentru u