Petru Socaci, un fierar din comuna arădeană Macea, în vârstă de 72 de ani, este cunoscut în toată Europa pentru priceperea sa de a potcovi ouă, fără să le distrugă coaja.
S-a apucat de această îndeletnicire, cu ceva vreme în urmă, mai mult din ambiţie, după ce soţia sa a auzit la radio că ar exista ouă potcovite şi i-a spus că acolo se susţinea “că ăla nu e potcovar care nu potcoveşte ou”. Creaţiile sale au ajuns la expoziţii în Austria şi Germania, fiind premiat cu locul I la unul dintre consursuri. Arădeanul a potcovit sute ouă pe care le-a dat prietenilor. Deşi mulţi cred că ar fi bun de cartea recordurilor, fierarul din Macea consideră că e un pic cam târziu pentru asta.
"Mi-am făcut ambiţie, să vezi că şi io fac, şi nu m-am lăsat până nu am făcut. Primul ou l-am dus la Austria. Îţi trebuie o ambiţie mare, dacă nu este ambiţie nu merge. (...) Mult mai greu se potcoveşte un ou cum se potcoveşte un cal, din cauză că oul îi foarte sensibil. Dacă numai puţin greşeşti, imediat nu reuşeşti, numai faci rebut. Am vrut să demonstrez că se poate face şi ceea ce o crezut altu’ că nu se poate face”, spune el. Cei care se pricep spun că arădeanul ar fi singurul român care se ocupă de potcovit ouă. De când potcoveşte ouă, i-a mers povestea nu doar în ţară, ci şi prin vestul Europei.
Ouăle potcovite au ajuns în Austria şi Germania
A participat la un concurs, la Viena, iar primul ou pe care l-a potcovit a rămas într-un muzeu de acolo.
„Am plecat la Austria, fierari din 12 ţări, am făcut concursu’. Primarul de acolo o spus să merg să fac numa’ potcoave, ca să vadă nepoţii, strănepoţii lor, cum s-o lucrat înainte. Şi am zis, mă, să nu merg numai cu potcoave, ia să mai încerc ceva. Când m-am dus cu oul potcovit acolo, am avut o experienţă extraordinar de plăcută. Toată lumea de acolo, mirată, s-o uitat la ei şi s-o tot