Viaţa lui Iisus este povestea cel mai des transpusă pe peliculă, unele versiuni fiind mai vizionate decât „Titanicul” sau „Războiul Stelelor”.
Precum Biblia este cea mai citită carte din lume, viaţa lui Iisus din Nazareth este povestea cel mai des transpusă pe pe liculă. De-a lungul timpului, peste 600 de filme l-au avut ca erou principal pe Iisus sau au fost inspirate din viaţa acestuia. Cel mai vizionat film al tuturor timpurilor este „Iisus”, din anul 1979. Acesta lasă cu mult în urmă toate marile creaţii ale Hollywoodului, printre care şi succese comerciale ca „Titanic”, „Războiul stelelor” sau „Pe aripile vântului”.
Până în prezent filmul a fost vizionat de aproape 5 miliarde de oameni. În ciuda succesului răsunător, atât regizorii acestei producţii, John Krish şi Peter Sykes, cât şi actorii din rolurile principale, Brian Deacon şi Rivka Neuman, se numără până astăzi printre marii necunoscuţi ai industriei filmului.
Dar „Iisus” nu este nici pe departe şi cel mai popular, cel mai discutat sau cel mai de succes film care-l are în centrul atenţiei pe Iisus din Nazareth. Filmul „Iisus” este în primul rând un film „de propagandă”, proiectat frecvent de misionarii creştini în regiunile în care îşi desfăşoară activitatea. El a fost finanţat, cu şase milioane de dolari, de organizaţia evanghelică misionară „Campus Crusade for Christ”, din Statele Unite.
Înaintea lui Gibson, Scorsese l-a „chinuit” pe Iisus
O serie lungă de filme au atras atenţia unui public larg, aprecierea sau furia acestuia, a criticilor şi, nu în ultimul rând, a bisericilor creştine din lume. Unul dintre filmele care au stârnit controverse în ultimii ani a fost „Patimile lui Hristos”, regizat de Mel Gibson, în care actriţa Maia Morgenstern a interpretat rolul Mariei. În timp ce o parte a criticilor îi reproşau filmului o doză apreciabilă