Roşia Montană Gold Corporation, reprezentantă în România de Gabriel Resources, ţine cu dinţii de exploatarea auriferă din Apuseni. Managerul regional de comunicare, Cătălin Hosu, spune că investitorii nu vor renunţa la proiectul din Apuseni, mai ales că au investit deja peste 350 de milioane de euro. Sursa: Mediafax
"Acest proiect se va face", spune Hosu, convins că Gabriel va ajunge să exploateze cele peste 300 de tone de aur şi 1.500 de argint din subteran.Pe lânga problemele cu statul român, compania mai are de convins vreo 200 de proprietari din zonă să îşi vândă gospodăriile. În perimetrul aferent exploatării au existat aproape o mie de gospodării, dintre care, aproximativ 80% au fost deja cumpărate.
Evz.ro: Care a fost începutul acestui proiect în România?
Am făcut un studiu de fezabilitate să vedem dacă cantitatea de aur existentă ajunge pentru a deschide o exploatare minieră. Se ştia cam de 330 de tone de aur. A devenit clar că este un zacamânt important care poate fi exploatat în condiţii de rentabilitate economică. Înainte, se ştia că la Roşia Montana sunt vreo 27-28 de tone de aur (…). Minele din zonă s-au închis din cauza ineficienţei economice. În 2002 ,la Roşia Montana, mina de stat cheltuia 3.000 de lei pentru a se scoate aur de 1.000 de lei, restul erau bani de la buget.
Dacă condiţiile de exploatare erau optime, dar nu se găseau, de exemplu, decât 25 de tone de aur, mai merita această investiţie?
Asta trebuie întrebat statul român, că statul român a exploatat acolo până în 2006. Nu, cu siguranţă nu merita.
După anularea certificatului de urbanism, aţi dat Ministerul Mediului în judecată. În ce stadiu este procesul cu Ministerul, respectiv cu statul, în acest moment?
Proiectul se află în acelaşi stadiu în care se afla în urmă cu doi ani de zile, în 2007, în august-septembrie, când a f