Sângele este simbolul şi culoarea vieţii şi de aceea orice pierderi de acest fel îngrijorează, în mod firesc, bolnavul şi familia acestuia.
Hemoragiile nu au însă întotdeauna tabloul clinic cu care suntem obişnuiţi. De exemplu, hemoragiile digestive pot evolua prin vărsături care pot fi cu sânge roşu, uşor identificabil, fie cu un amestec granulat, negricios, ca un zaţ de cafea, dacă sângele a stat câtva timp în stomac. Uneori, scaunul este amestecat cu sânge. Alteori, este un scaun negricios, cu aspect specific, care arată că sângele provine dintr-o zonă digestivă înaltă.
În fine, alteori hemoragiile nu sunt vizibile (aşa-zisele hemoragii oculte), ele fiind detectate doar printr-un examen de laborator al scaunului. Hemoragiile digestive se clasifică în superioare, care au originea în principal pe esofag, stomac sau duoden (porţiunea iniţială a intestinului subţire), şi inferioare, generate undeva pe restul intestinului subţire sau colon.
URGENŢĂ MEDICALĂ MAJORĂ
Hemoragiile digestive superioare se exteriorizează prin hematemeză (vărsături cu sânge) sau melenă (scaun negru). Indiferent dacă se opresc spontan sau nu, ele constituie un eveniment medical major, grav, o urgenţă medico-chirurgicală, ce trebuie să aducă bolnavul cât mai repede într-un serviciu de specialitate.
Cauzele esofagiene ale fenomenului sunt: varicele esofagiene (apărute cel mai frecvent ca o complicaţie a cirozei hepatice), esofagita (inflamaţia esofagului) de natură corozivă sau de reflux (prin iritaţia produsă de conţinutul gastric acid ajuns în condiţii anormale în esofag), ulcere, tumori, traumatisme etc.
Sursele gastrice de hemoragie sunt: gastrita, ulcerul, hernia hiatală, tumorile de natură diversă, traumatismele locale, malformaţii arterio-venoase etc. În fine, cauzele duodenale sunt reprezentate de ulcere, duodenite sau tu