SĂNĂTATE. Majoritatea mănâncă fructe şi legume după vârsta de 40 de ani, cu toate că inclusiv tinerii cunosc alimentele care le fac bine. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANŢU
Românii cu vârste cuprinse între 15 şi 60 de ani sunt interesaţi de o alimentaţie sănătosă, dar puţini pun în practică informaţiile pe care le cunosc, arată studiul „Atitudini şi percepţii faţă de alimentaţia sănătoasă”, realizat de compania de cercetare Exact.
Mai mult de jumătate dintre respondenţi (58%) au menţionat carnea de porc printre alimentele care ar trebui consumate cel mai rar, iar 80% au afirmat că o dietă sănătoasă se bazează pe consumul de fructe şi legume.
Cu toate acestea, doar 20% dintre subiecţi au declarat că se hrănesc zilnic cu fructe şi legume, iar 41% au spus că iau astfel de mese o dată sau de două ori pe săptămână. Merele sunt fructele cel mai des consumate de români, iar dintre legume este preferat cartoful.
Femeile peste 45 de ani, cele mai interesate de dietă
Categoria cea mai interesată de informaţii care privesc dieta este reprezentată de femeile între 45 şi 60 de ani, cu educaţie superioară. Sursele preferate de informare sunt internetul, televizorul, rubricile specializate din ziare şi reviste. Numai 4% declară că obţin astfel de informaţii de la medic.
La capitolul alimentelor nesănătoase, cei mai mulţi au menţionat carnea de porc (58%), grăsimile (24%), dulciurile (18%), băuturile alcoolice (15%), zahărul alb (14%). Prăjelile au fost menţionate de numai 13% dintre respondenţi. La fel şi mezelurile. Fast-foodul a fost trecut şi el în categoria alimentelor periculoase de peste 10% dintre subiecţi.
Fructele şi legumele au fost menţionate ca alimente sănătoase de peste 80% dintre participanţii la studiu. Ele au fost urmate de carnea de pui, pe care 40% o consideră dietetică. Peştele este socotit aliment s