Artistul sârb a lansat un nou album, „Alkohol: Sljivovica & Champagne”. Sursa: Reuters
1 /.
Şliboviţă şi şampanie - este noua reţetă a lui Goran Bregovici şi titlul noului său album, lansat luna aceasta şi în România. Cu titlul original, „Alkohol: Sljivovica & Champagne”, cântăreţul născut în Bosnia dintr-o mamă sârboaică şi un tată croat, aduce un omagiu băuturii naţionale a iugoslavilor, spune el.
„Ai mei au divorţat pentru că tatăl meu, ca majoritatea ofiţerilor, avea obiceiul de a bea prea multă şliboviţă. După ce a fost părăsit, tata a urmat o terapie care să-l ajute să se lase de băut, iar în următorii 15 ani nu s-a mai atins de alcool. Mama a murit de leucemie. A doua soţie a tatălui meu mi-a povestit că, sceptică fiind, l-a urmărit pe furiş de câteva ori... De fiecare dată l-a surprins că îşi petrecea noaptea fumând ţigară de la ţigară sub geamul camerei de la etajul trei a spitalului militar din Split. Era camera în care zăcuse mama înainte să moară. Apoi tata s-a întors în satul său natal, la graniţa cu Ungaria, unde a îngrijit o vie care dădea anual câte 1.000 de litri de vin. Tata a trăit aproape cu 20 de ani mai mult decât mama mea, cât despre cei 1.000 de litri de vin, i-a băut aproape singur. Dedic albumul «Alkohol » părinţilor mei”, spune Bregovici.
Artistul prezintă lumii un cocktail ale cărui ingrediente sunt muzica folclorică, combinată cu cea clasică şi elemente rock. „În vremea în care Monteverdi compunea «Orfeus», noi trăgeam cu boii la plug, creşteam animale şi pescuiam. Albumul meu, «Alkohol», este o încercare modestă de a umple această lipsă cu o muzică pe care să o poţi savura, pe care se poate dansa - cu sau fără alcool”, spune artistul, care a împlinit cu o lună în urmă 59 de ani.
Un turneu în Statele Unite
Este greu de precizat al câtelea album din cariera lui Bregovici