Preşedintele Federaţiei Sindicale Spiru Haret, Marius Nistor, a declarat, pentru evz.ro, că Executivul nu vrea să elaboreze legea salarizării unice a personalului bugetar ca să nu deranjeze nici Magistratura, nici Internele. “De medic ţi-e teamă doar atunci când ai o problemă de sănătate. Dar de MAI şi de Magistratură te vei teme întotdeauna, mai ales după ce ieşi de la Putere”, susţine Marius Nistor.
Toţi se vor excepţii de la regulă
Angajaţii din Ministerul Justiţiei, MApN şi MAI vor propriile grile de salarizare. De exemplu, reprezentanţii Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR) susţin că judecătorii reprezintă o categorie deosebită faţă de ceilalţi bugetari şi trebuie trataţi ca atare.
“Statul vrea ca cei mai buni din fiecare promoţie de absolvenţi de drept să profeseze şi, atunci, îi plăteşte corespunzător. Dacă nu, îi pierde”, a declarat Dana Gîrbovan, preşedintele UNJR.
„Ar fi o premieră pentru România postdecembristă ca puterea judecătorească să fie integrată într-o lege a salariaţilor bugetari, tendinţa europeană fiind aceea ca puterea judecătorească, sub aspectul salarizării, tocmai pentru a accentua independenţa sistemică a justiţiei, să beneficieze de o lege separată. În acest sens, judecătorii, prin adunările generale, vor cere să fie primiţi la consultările pe marginea proiectului legii unice de salarizare, tocmai pentru că această lege îi priveşte nemijlocit”, completează Dragoş Călin, vicepreşedinte UNJR. Preşedintele Federaţiei Sindicale Spiru Haret, Marius Nistor, a declarat, pentru evz.ro, că Executivul nu vrea să elaboreze legea salarizării unice a personalului bugetar ca să nu deranjeze nici Magistratura, nici Internele.
Variantele de echivalare, deocamdată speculaţii
Potrivit criteriilor de ierarhizare a funcţiei publice, postul de profe