Spectacolul florilor, zilele lungi, calde şi luminoase sunt uneori decorul unor suferinţe tenace şi chinuitoare, care ne dezorganizează rutina zilnică. Aceste suferinţe se numesc alergii de sezon.
Se consideră că alergiile la polen sunt specifice primăverii, ceea ce nu este complet adevărat. Primăvara marchează doar debutul, ele putând continua vara şi toamna, în funcţie de perioada de înflorire, iar dacă veţi călători în zone cu o climă mai blândă veţi putea experimenta aceste neplăceri indiferent de anotimp. Există numeroase specii de plante, copaci, arbuşti, ierburi la al căror polen puteţi fi alergic.
În general, cu cât planta are flori mai mici, uneori chiar greu vizibile, este mai periculoasă, pentru că va produce un polen cu particule minuscule, uşoare, ce va fi vehiculat mai uşor. Plantele au perioade diferite de înflorire şi un orar zilnic specific în care eliberează polenul (dimineaţa, la amiază, seară), de aceea este important, dacă e posibil, să cunoaştem speciile la care suntem alergici şi caracteristicile acestora. Zilele calde, uscate, cu vânt sunt mai periculoase decât cele reci şi ploioase, deşi în unele cazuri pacienţii prezintă o înrăutăţire a simptomelor în perioadele ploioase.
Simptomele manifestate sunt: rinoree (secreţie nazală abundentă), strănut, nas înfundat, mâncărime la nivelul nasului, ochilor, pielii, scăderea mirosului, respiraţie şuierătoare, gât iritat, uşor dureros, tuse, răguşeală, dureri de cap, ochi sensibili, cu o secreţie lacrimală crescută, lipsa febrei, simptome care se pot prelungi săptămâni în şir.
PREVENIRE ŞI TRATAMENT
Pentru prevenirea lor, staţi mai mult timp în interior. Tineţi ferestrele casei şi maşinii închise şi folosiţi aerul condiţionat. Un umidificator sau chiar un vas cu apă în încăpere are un efect bun. Când veniţi de afară faceţi un duş şi schimbaţi-vă