Creşterea alarmantă a cazurilor de cancer de tiroidă în rândul copiilor din fosta Uniune Sovietică, după dezastrul de la Cernobâl, poate fi pusă pe seama unor căderi radioactive, fiind corelate cu efectele radiaţiei electro magnetice ionizante.
Cel puţin aceasta este concluzia la care au ajuns cercetătorii care s-au ocupat de aceste efecte.
Cele mai afectate zone sunt nordul Ucrainei, unde a fost situată centrala nucleară, iar sudul Belarusului a înregistrat cea mai mare creştere a numărului de cazuri de cancer de tiroidă de la accidentul din 1986. De exemplu, regiunea Gomel din Belarus înregistrează în jur de 100 de cazuri la 1 milion de copii, anual. Înainte de dezastrul de la Cernobâl, Gomel avea 0,5 cazuri la 1 milion de copii, anual.
Tratament: extirparea glandei
Potrivit purtătorului de cuvânt al Agenţiei Internaţionale pentru energie atomică, doza mortală de iod radioactiv a afectat în timpul accidentului de la copii nenăscuţi până la cei în vârstă de 3 ani. Iodul radioactiv reduce durata de viaţă la jumătate în numai opt zile, iar cercetătorii susţin că pagubele s-au produs în primele săptămâni de la explozie.
Tipul de cancer de care suferă copiii atacă muşchii din jurul glandei tiroide. Acesta poate fi tratat chirurgical, în cazul în care nu apar complicaţii. „Incidenţa de a dezvolta cancer de tiroidă este încă în creştere”, a spus dr. Gerardi Souchkevitch, cercetător la Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Souch kevitch şi colegii săi au avertizat că 2,3 milioane de copii ar putea fi expuşi la radiaţii şi riscă să dezvolte cancer de tiroidă în deceniile următoare.