Vladimir Putin şi-a amînat în ultima clipa vizita la Sofia, unde trebuia să participle în weekendul trecut la forumul energetic "Gaze naturale pentru Europa - securitate şi parteneriat".
Supărarea premierului rus se datorează, se pare divergenţelor care au împiedicat parafarea acordului cu Bulgaria pentru gazoductul Southstream. Proiectul, considerat a fi o alternativă atât a gazoductelor prin Ucraina cât şi a lui Nabucco, prevede construcţia unei conducte care va conecta Rusia direct cu Bulgaria pe sub Marea Neagră. Guvernul bulgar a insistat de fiecare dată că aceasta ar trebui să fie o reţea de gazoducte paralelă cu cea existentă, idee respinsă de compania-gigant rusă Gazprom.
Ministrul bulgar al Economiei şi Energeticii, Petăr Dimitrov, a declarat că Sofia va cere revizuirea acordului existent cu concernul rus, îndepărtarea intermediarilor şi majorarea taxelor de tranzit. "Nu dorim intermediari nu pentru că ei sînt răi, ci întrucăt răspunderea în cazul unei crize de proporţii trebuie suportată de exportator", a spus Dimitrov.
Neparticiparea lui Putin la forumul energetic se datorează, spun analiştii, nu numai problemelor în relaţiile cu Bulgaria. În legătura cu aceasta sunt amintite exerciţiile militare ale NATO în Georgia şi decizia Parlamentului European privind liberalizarea pieţei energetice a Uniunii. Boicotul a fost relevant pentru diferenţele de abordare în materie de securitate energetică dintre Europa, Moscova şi Sofia, acestea lovindu-se de diferenţele de interpretare a acordurilor de principiu privind Southstream, semnate în ianuarie 2008.
Marţi, premierul rus îl va primi la Kremlin pe omologul său bulgar Serghei Stanişev, acuzat de opoziţia de dreapta că ar fi mai dispus decît preşedintele Părvanov să cedeze presiunilor Moscovei.
Absenţa liderului rus a fost compensată de vizita, numai de 4 ore