La Colegiul „Cantemir” s-a deschis un magazin cu mâncare fresh, care a redus „evadările” elevilor la chioşcul nesănătos din colţ. Sursa: Vlad StănescuSursa: Vlad Stănescu
1 /.
Adunaţi la masa din plastic, băieţii salută politicos, aruncând mucurile de ţigară din calea directorului. Stau în faţă cu câte un pahar de „fresh” de portocale sau mere şi se bucură de pauză şi de soare. La micul băruleţ, o coadă se întinde până la ieşire. Patroana, Corina Mihai, face şi pe vânzătoarea cât să-şi pună afacerea pe roate. Sandviciurile „sănătoase”, cu puţin caşcaval şi mai multe legume proaspete, se epuizează cel mai repede. La „desert”, copiii pot alege între pufuleţi, sticksuri cu susan şi câteva cornuri.
„Am încercat să respectăm toate normele şi să aducem produse cu minimum de sare, zahăr şi grăsimi. Totul se prepară aici, de noi, dar vom aduce şi salate, hotdog de pui, iar chiflele vor fi făcute în acea zi, deci totul este foarte proaspăt”, spune Corina.
Cum se sună de ieşire, merele şi portocalele care au stat cuminţi pe tăvi sunt „sacrificate”, pe rând, în storcătoare şi apoi ajung, ca suc, în paharele elevilor. Alternativa ar fi laptele cald. La nici două zile de la deschiderea magazinului „U-fresh”, clienţii fac coadă în fiecare pauză, golind rafturile. „E mai sănătos”, spune scurt o fată grăbită să nu-şi piardă locul la coadă înainte să se sune.
Mâncare împotriva săritului gardurilor
Chiar dacă mâncatul sănătos este, în general, costisitor, gustarea pe care şi-o cumpără elevii de la „Cantemir” poate fi suportată de buzunar. Un sandvici costă 4,5 lei, o salată n-o să se ridice la mai mult de 7 lei, un fresh de portocale, 5 lei, şi unul de mere, 3 lei, adică doar 50-60% din preţurile practicate pe piaţă. „Ne-am gândit că trebuie să menţinem, pe cât putem, aceleaşi preţuri tot timpul anului, iar ca să e