Proprietarii sunt obligaţi să ceară o expertiză care să stabilească dacă au nevoie de consolidare Aproape jumătate din clădiri sunt revendicate în instanţă, iar nouă construcţii sunt incluse la clasa I de pericol.
Problema imobilelor care s-ar putea prăbuşi în cazul unui seism puternic revine ori de câte ori pământul se cutremură.
Seismul de la sfârşitul săptămânii trecute a fost catalogat de specialişti de o intensitate normală şi a fost simţit şi la Constanţa, însă după trecerea fricii de moment, fiecare şi-a văzut de ale sale.
Dincolo de situaţia juridică incertă a imobilelor aflate în instanţă pentru stabilirea proprietăţii, cei care deţin casele au obligaţia să investească pentru siguranţa lor. „Este o obligaţie a tuturor proprietarilor aşa cum procedează atunci când deţin o maşină şi trebuie reparată. Trebuie să îşi întreţină locuinţa şi să ia măsuri să o consolideze“, a explicat inspectorul teritorial al Inspectoratului de Stat în Construcţii Constanţa, Florentin Ion.
Instituţia face verificări: „Nu cred că e normal să vină cineva să le spună ce au de făcut odată ce construcţia prezintă risc“, a declarat Florentin Ion.
Atenţie la imobilele construite înainte de ’63
Inspectorii în construcţii susţin că o grijă mai mare trebuie să o aibă cei care locuiesc şi deţin clădiri vechi construite înainte de anul 1963, care la acea vreme au fost proiectate şi executate fără măsuri antiseismice.
În această situaţie au fost identificate 61 de imobile în întreg judeţul. Mangalia conduce cu 23 de astfel de construcţii, urmată de municipiul Constanţa - cu 22, apoi Medgidia şi Hârşova, cu câte 6, şi Cernavodă cu 4. În funcţie de pericolul pe care îl prezintă construcţia, proprietarii trebuie să ia legătura cu un proiectant şi să solicite verificări urmând să se stabilească dacă este nevoie de o expertiză tehnică specia