Numărul celor care nu-şi plătesc ratele la timp sau nu şi le mai achită deloc este din ce în ce mai mare, arată datele BNR. Sursa: Codrin Prisecaru
Restanţele la creditele mai mari de 20.000 de lei au început să crească îngrijorător, în timp ce pentru cele mai mici de această sumă se înregistrează o tendinţă de scădere, a declarat, ieri, directorul direcţiei de supraveghere din Banca Naţională a României (BNR), Nicolae Cinteză.
„Creditele mai mici de 20.000 de lei reprezintă 24% din totalul împrumuturilor populaţiei, dar au un procent de 70% din valoarea totală a restanţelor. Deşi creditele peste 20.000 de lei totalizează aproape 76%, valoarea restanţelor la acestea reprezintă doar 31,7% din restanţele populaţiei”, a mai spus reprezentantul băncii centrale.
Potrivit acestuia, faptul că restanţele cresc este foarte alarmant, mai ales în condiţiile în care majoritatea împrumuturilor sunt din categoria imobiliare în va lută. „Restanţele cresc din ce în ce mai puternic. La unele bănci nive lul era de 17%-18% chiar, ceea ce ne-a obligat să luăm unele măsuri pentru băncile respective”, a explicat directorul din BNR.
Creditele îndoielnice s-au triplat
Şi ponderea împrumuturilor clasificate drept îndoielnice şi pierdere din totalul creditelor acordate către populaţie au crescut. Cumulul acestora s-a triplat până la finele lunii martie de la 2,17%, cât erau la finele primului trimestru din 2008, la 6,03% cât valorau în prima parte a acestui an. „Am atras atenţia asupra acestui aspect încă din toamna anului trecut, iar tendinţa îngrijorătoare s-a menţinut până în prezent”, a mai afirmat Nicolae Cinteză.
Totodată, acesta a mai precizat că, în perioada următoare, BNR va face unele verificări în privinţa constituirii provizioanelor de către bănci. Acţiunea va avea loc după ce banca centrală a observat c