Jurnaliştii şi publicul specializat consideră că presa din România trebuie să se autoreglementeze, în loc să se supună unei legi care să-i îngrădească libertăţile profesiei, potrivit unei cercetări calitative ale cărei concluzii au fost prezentate, sâmbătă, la Convenţia Organizaţiilor de Media. Cercetarea, comandată de Active Watch Agenţia de Monitorizare a Presei şi Centrul pentru Jurnalism Independent, în perioada martie-aprilie 2009, a vizat şi respectarea deontologiei, precum şi conturarea unei percepţii a publicului specializat despre presa autohtonă de astăzi.
Atât experţii media, cât şi publicul specializat, sunt sceptici cu privire la posibilitatea realizării autoreglementării, din cauza dezinteresului patronilor de media, neîncrederii în iniţiatorii de autoreglementare şi a convingerii că niciun for de autoreglementare nu va întruni încrederea întregii bresle, arată aceeaşi cercetare. În aceste condiţii, un mix între autoreglementarea în redacţii şi un for unic la care să adere toate instituţiile media pare să fie soluţia găsită de majoritatea participanţilor la cercetare, potrivit NewsIn.
În opinia respondenţilor, crearea unui organism de autoreglementare implică crearea unui set de reguli de un grup de jurnalişti şi experţi din alte domenii, ca membrii grupului de lucru pentru crearea codului etic să fie de înaltă moralitate, crearea unei strategii pe termen lung şi alocarea unor resurse mari de bani şi personal.
O parte dintre respondenţi şi-ar dori un organism similar cu CNA pentru presa scrisă, iar alţii consideră că un astfel de organism ar fi periculos pentru libertatea de exprimare. În contextul în care internetul este din ce în ce mai folosit, respondenţii doresc şi o autoreglementare a presei on-line şi a site-urilor, considerate periculoase prin conţinut, mai ales pentru minori.
Printre benef