Marmaray este denumirea proiectului de construire a unui tunel feroviar care leagă cele două maluri ale Bosforului în oraşul turc Istanbul, în apropierea Mării Marmara, la 60 m adâncime, ale cărui 11 tronsoane au fost asamblate, ultima sudură fiind făcută în 21 aprilie. În pofida circulaţiei neîncetate a navetelor maritime care pleacă sau sosesc permanent la numeroasele debarcadere înşirate pe toată lungimea Bosforului, a construirii celor două poduri transcontinentale date în folosinţă în 1973 şi 1988, circulaţia de pe un mal la celălalt al Bosforului în metropola cu 13 milioane de locuitori se face cu dificultate, circa două milioane dintre localnici trebuind s-o facă zilnic.
Pentru a încerca să remedieze această circulaţie şi a crea o interconexiune cu celelalte reţele de transport în comun /metrou, tramvaie, autobuze, proiectul Marmaray a fost lansat în 2004: un tunel lung de 14 km, dintre care 1,4 km săpaţi pe sub Bosfor şi 60 km de căi ferate modernizate.
Tunelul va permite traversarea distanţei între cele două maluri în 18 minute, trenurile succedându-se la câte două minute şi putând transporta câte 75.000 de pasageri pe oră în fiecare sens, potrivit Agerpres.
Lucrările subterane au fost efectuate de un consorţiu turco-japonez, şantierele de electrificare au revenit Alstom, iar ramele vor fi furnizate de o societate sud-coreeană. Tunelul a fost conceput pentru a rezista unui seism de 7,5 grade pe scara Richter şi unor presiuni de 20.000 tone asupra fiecăruia dintre elementele sale.
Tunelul va lega două dintre cele mai vechi cartiere ale oraşului: Bizanţ, fondat în secolul al VII-lea î.C. şi Scutari (Uskudar), fondat în secolul al VII-lea d.C., darea lui în folosinţă fiind prevăzută pentru anul 2013.