CRUCEA ALBASTRĂ. Împătimiţii jocurilor de noroc pot renunţa la viciu cu sprijinul unei asociaţii înfiinţată recent. Sursa: EVZ
Împătimiţii cazinourilor, precum şi cei care sunt dependenţi de jocurile de noroc pe calculator îşi pot găsi leacul. După modelul alcoolicilor anonimi, asociaţia ieşeană Crucea Albastră a gândit un proiect prin care doreşte să-i ajute pe oamenii care sunt loviţi de boala jocurilor de noroc. „Ideea mi-a venit după ce am observat numărul mare de pacienţi care au venit la cabinetul meu cu această problemă”, spune doctorul psihiatru Octavian Griga, preşedintele asociaţiei.
Dependenţii de jocuri de noroc ajung să nu mai aibă grijă de viaţa personală, mulţi dintre ei au probleme în familie şi la serviciu, se îndatorează şi caută modalităţi de a obţine bani. „Iraţional, ei ajung să creadă să pot obţine bani de acolo, iar majoritatea au impresia că totul poate deveni rentabil”, adaugă psihiatrul Griga.
Impătimiţii se lasă uşor de tratament
Potrivit psihiatrului ieşean, obsesia jocurilor de noroc a fost introdusă în cărţile de specialitate şi este considerată o boală a impulsurilor, ca şi alcoolismul sau toxicomania. Cei care au trecut pragul cabinetului doctorului Griga au fost în număr mare, însă nu toţi au continuat tratamentul. „Am agenda telefonului plină de oameni care mi-au zis că vin cel puţin la o şedinţă. Mă întrebau ce se întâmplă, se programau, dar nu au mai venit”.
Jucătorii caută şi ajutorul familiei
Pentru a se da un diagnostic cât mai precis, fişa medicală a unui pacient conţine, pe lângă datele personale, şi informaţii despre jocul preferat, debutul patimii, evoluţie, precum şi problemele datorate jocului. Dependenţa poate dispărea chiar după primele şedinţe. „Timpul de vindecare depinde de fiecare persoană în parte, dar contează şi interferenţa dintre membri