Strabismul şi hipermetropiile sunt printre cele mai frecvente probleme oftalmologice care pot influenţa şi rezultatele şcolare ale celor mici. Astfel de probleme trebuie depistate în primul rând de părinţi şi corectate cât mai rapid de către medici. Problemele oftalmologice ale copiilor pot cauza complicaţii grave dacă nu sunt descoperite la timp. Specialist oftalmolog dr.Radu Iulian Burcin, asistent la Univesitatea de Medicină şi Farmacie din Bucureşti, avertizează că părinţii trebuie să fie primii care să ia măsuri pentru ca cei mici să aibă cât mai puţin de suferit.
În primul rând, copiii ar trebui consultaţi încă din prima lună de viaţă de către medicul pediatru. Spre exemplu, în cazul retinopatiei, o afecţiune oftalmologică extrem de gravă, cu cât boala este depistată mai târziu, cu atât este mai greu de tratat. Dacă tulburarea este depistată de la început, şansele de vindecare pentru copil sunt mult mai mari.
Printre cele mai frecvente afecţiuni oftalmologice întâlnite la copii se numără însă strabismul şi hipermetropiile. De asemenea, copiii pot suferi şi de ambliopie (slăbirea vederii) - situaţie în care vederea scade funcţional la un ochi cu circa 50%.
În mod normal, medicul de familie ar trebuiesă fie cel care să verifice acuitatea vizuală a copiilor şi, în cazul în care descoperă vreo problemă, tot el ar trebui să îl îndrume pe părinte, împreună cu copilul, la un specialist oftalmolog, explică dr. Burcin.
Cea mai simplă soluţie este consultul oftalmologic la un specialist, o dată pe an. „Este destul de greu să colaborezi cu copilul până la vârsta de un an, însă după vârsta de doi ani, copilul poate spune dacă vede sau nu“. Părinţii trebuie, de asemenea, să observe cum vede cel mic, dacă îi fug ochii sau dacă se loveşte de obiectele din jur, detaliază dr. Burcin.
Hipermetropia produce st