Proiectul de Cod conţine un amendament care transformă avortul terapeutic în infracţiune. O noutate legislativă ar putea schimba dramatic viaţa multor românce: avortul terapeutic devine infracţiune, în cazul în care este făcut la mai mult de 24 de săptămâni de sarcină. Sursa: Adi PâclișanSursa: Mediafax
1 /.
După această perioadă, fătul este considerat persoană, iar orice vătămare pe care o suferă este pedepsită ca atare. Răspunderea penală ar aparţine, în această situaţie, deopotrivă femeii însărcinate şi personalului medical. România ar deveni astfel unul dintre puţinele state europene cu o legislaţie atât de dură în domeniu, alături de Austria, Germania, Lituania sau Irlanda, susţin specialiştii.
Prevederile au fost introduse în textul Noului Cod Penal de o subcomisie parlamentară condusă de Victor Ponta şi au iscat reacţii puternice din partea mai multor organizaţii nonguvernamentale. Într-o scrisoare adresată marţi membrilor parlamentului, respectivele organizaţii atrag atenţia asupra faptului că amendamentele vor a ea efecte dezastruoase: intervenţiile medicale ce au ca scop salvarea femeilor însărcinate ar putea fi, practic, blocate.
„O astfel de măsură legislativă ar reprezenta un mare regres în garantarea unor drepturi fundamentale precum dreptul la viaţă, dreptul la sănătate, dreptul de a nu fi supus unor tratamente inumane sau degradante şi dreptul de a nu fi discriminat pe criteriul sex”, arată semnatarii scrisorii, printre care se află reprezentanţii Societăţii de Educaţie Contraceptivă şi Sexuală (SECS) sau ai Centrului Euroregional pentru Iniţiative Publice.
În replică, Victor Ponta explică faptul că, după cele 24 de săptămâni, termenul de „avort” este înlocuit de „naştere prematură” şi că soluţia găsită de parlamentari este menită să-i mulţumească atât pe părinţi, cât şi pe medici. Ponta invită