Interesul pentru protecţia drepturilor animalelor şi eliminarea testelor care se fac pe acestea în diferite industrii economice, de la cosmetice la produse medicamentoase, reprezintă unul dintre obiectivele luate în considerare de europarlamentarii români. Sursa: Vier PfotenSursa: Vier Pfoten
1 /. Unul dintre aceştia, Daciana Sârbu, este de părere că "utilizarea animalelor în scopuri ştiinţifice nu este ambiţioasă".
Cu ocazia raportului Parish, referitor la protecţia animalelor, Sârbu a depus ieri o declaraţie scrisă, în care menţionează că "reglementarea europeană în domeniu ar trebui să fie mai ambiţioasă, astfel încât animalele să fie cât mai puţin folosite pentru experimente ştiinţifice şi în condiţii de minimizare a suferinţelor cauzate în acest proces".
12 milioane de animale în laboratoare
Membru titular în Comisia pentru mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară în Parlamentul European, Daciana Sârbu a prezentat astfel poziţia colegilor socialişti europeni, subliniind că sunt necesare investiţii mai mari în domeniul cercetării, astfel încât să se găsească alternative "la folosirea animalelor în scopuri ştiinţifice".
Europarlamentarul se declară ferm împotriva utilizării primatelor în cercetarea biomedicală, acceptând doar "necesitatea folosirii lor exclusiv în experimente referitoare la bolile mortale sau cele invalidante". Aceasta susţine că "din punct de vedere etic, trebuie să existe o limită superioară a durerii, a suferinţei şi a spaimei, limită peste care animalele nu trebuie niciodată supuse în cadrul experimentelor ştiinţifice".
Cele mai frecvente animale pe care se efectuează teste:
- câini
- pisici
- maimuţe
- iepuri (rozătoare)
Eforturile depuse în direcţia protecţiei animalelor sunt purtate şi la nivelul societăţii civile. Fundaţia int