Hrana este sursa de energie necesară pentru susţinerea activităţii tuturor celulelor organismului. Ea furnizează şi nutrienţii necesari creşterii şi refacerii celulelor, dând organismului posibiliatea de a produce o varietate de substanţe necesare bunei funcţionări. Sursa: fda.gov
Piramida nutriţiei sănătoase indică proporţiile diferitelor tipuri de alimente necesare pentru a menţine echilibrul organismului. Ea prezintă ce cantităţi din fiecare grup de alimente este bine să includeţi în dieta zilnică.
Dulciurile
Îndulciţi hrana cu puţină miere sau zahăr. Alimentele dulci furnizează rapid energie şi doar uneori cantităţi mici de minerale.
Grăsimile
Limitaţi raţia de grăsimi la cel mult 30% din totalul caloriilor. Ea include atât grăsimile „ascunse” în alimente, cât şi pe cele folosite la gătit. Alegeţi grăsimile vegetale conţinute de nuci, semniţe cereale integrale, legume, uleiuri vegetale nerafinate şi preferaţi grăsimile din peşte în detrimentul celor din carne, ouă sau produse lactate. Grăsimile asigură acizii graşi, vitali pentru structura celulară, şi conţin vitamine solubile în grăsimi.
Alimentele bogate în proteine
Proteinele se găsesc în carnea de pasăre, peşte, ouă, produse lactate cu conţinut scăzut de grăsimi, carne slabă, nuci şi fasole. Proteinele sunt necesare pentru creşterea şi refacerea celulelor şi pentru producerea de anticorpi, hormoni şi enzime.
Legumele şi fructele
Mâncaţi zilnic 3 până la 5 porţii de legume şi 2 până la 4 porţii de fructe. Includeţi în alimentaţie rădăcinoase, tubercului, tulpini, frunze, fructe, semniţe şi păstăi. Alegeţi fructe şi legume de diferite culori (pigmenţii din plante au efecte benefice). Aceste alimente asigură fibre, vitamine, minerale şi unii acizi graşi esenţiali.
Carbohidraţii complecşi