Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti a admis, astăzi, cererea lui Victor Athanasie Stănculescu de suspendare a executării pedepsei de 15 ani la care fusese condamnat şi a dispus ca, timp de un an, acesta să fie liber pentru a-şi rezolva problemele de sănătate. În prima declaraţie, după ce a părăsit celula de la Penitenciarul Jilava, Stănculescu a precizat că avea doar două variante: liber sau să moară acolo. Sursa: Codrin Prisecaru "Mă duc acasă. Apoi mă duc la neurologie, la spital la Floresca pentru inimă şi apoi să mă operez de prostată. Durerile sunt suportabile, dar nu la vărsta asta. De dimineaţă am avut tensiune 14 cu 7, iar acum am ieşit cu 19 cu 10", a mai precizat acesta la ieşirea din închisoare.
Instanţa a fixat şi o serie de restricţii pe care Victor Stănculescu trebuie să le respecte. Astfel, acesta nu are voie să părăsească municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov fără acordul instanţei.
El trebuie să se prezinte, ori de câte ori este chemat, la poliţia de pe raza sectorului unde locuieşte şi să nu poarte niciun fel de armă.
Procurorii au făcut recurs la decizia de eliberare a lui Victor Stănculescu, după ce Tribunalul Militar a decis să îi dea drumul un an pentru a fi internat. Recursul se va judeca la Curtea de Apel Militară.
IPOTEZE
„Armata e cu noi” şi „trădătorul” Stănculescu
Victor Atanasie Stănculescu este una dintre cele mai controversate figuri implicate în evenimentele care au dus la prăbuşirea comunismului românesc în decembrie 1989. Prim-adjunct al ministrului Apărării Naţionale la momentul izbucnirii Revoluţiei, Stănculescu era una dintre cele mai importante şi respectate voci militare din România lui Nicolae Ceauşescu.
Nu este de mirare, în context, faptul că dictatorul îl trimite pe 17 decembrie la Timişoara pentru a asigura reinstaurarea