Pericolul izbucnirii unui război nuclear la nivel mondial se menţine, chiar dacă Rusia şi Statele Unite decid să reducă producţia de armament ofensiv. Sursa: AFP Photo
Puterile nucleare asiatice, India şi Pakistan, nu intenţionează sub nicio formă să urmeze exemplul celor două superputeri, iar atitudinea ireconciliabilă din Asia de Sud ar putea avea consecinţe catastrofice la nivel mondial.
Conflictul dintre India şi Pakistan durează deja de 60 de ani, iar confruntările dintre cele două ţări au devenit un real pericol după 1998, când atât India, cât şi Pakistanul, au desfăşurat o serie de teste şi au dovedit lumii întregi că pot produce arme nucleare.
India nu şi-a ascuns niciodată intenţia de a produce astfel de armament, iar, în acest sens, în 2001 a fost adoptat un document. Important este şi faptul că India nu s-a aflat niciodată printre semnatarele Tratatului de Neproliferare Nucleară. În plus, Guvernul de la New Delhi se consideră la fel de îndreptăţit ca şi Rusia, SUA, China, Franţa şi Marea Britanie să deţină arme nucleare.
Potrivit programului nuclear al Indiei, arsenalul pe care aceasta îl deţine are componente maritime, de uscat şi aeriene. Flota aeriană a ţării are deja în dotare avioane Mirage-2000, MiG-27şi Jaguar, precum şi mai multe rachete balistice de sol.
Vecinii, ţinuţi la distanţă
Primul inamic potenţial al Indiei este Pakistanul. China este, de asemenea, considerată o ameninţare şi, în consecinţă, programul nuclear indian din anii '60 a fost adoptat ca măsură de apărare în contextul conflictului de la graniţa cu China.
Pentru ca India să preia controlul asupra Pakistanului este nevoie de numai căteva zeci de focoase, sunt de părere experţii militari. Chiar dacă Pakistanul lansează un atac de proporţii asupra vastului teritoriu indian, ar fi practic imposibil