Mii de procese au fost amânate ieri în toată ţara, din cauza unei greve de avertisment de două ore, declanşată de personalul auxiliar din justiţie. Sursa: Codrin Prisecaru
De altfel, în ultima lună, grefierii şi arhivarii au ieşit de mai multe ori în stradă pentru a-şi cere drepturile restante. Principala revendicare: sporurile acordate de colegii lor magistraţi şi tăiate de guvernanţi. Ministrul Cătălin Predoiu a avertizat că astfel de mişcări sindicale ar putea „stimula” Bruxelles- ul să activeze clauza de salvgardare pe justiţie.
Cu toate acestea, negocierile purtate ieri cu sindicaliştii nu s-au finalizat cu un acord, astfel încât protestele s-ar putea repeta şi în această săptămână. Grefierii iau în calcul chiar şi posibilitatea declanşării grevei generale.
Patru probleme rezolvabile
Protestul organizat de Federaţia Naţională Sindicală „Projust” a paralizat complet activitatea a şapte instanţe din Capitală, precum şi a celor din Alba, Cluj, Arad, Timiş şi Bistriţa-Năsăud.
În timp ce grefierii „mutau” sala de judecată în stradă, ministrul justiţiei anunţa că „pentru patru dintre cele cinci revendicări ale personalului auxiliar au fost găsite soluţii”. Predoiu a declarat că grefierii îşi vor primi banii pentru orele suplimentare, „prin redirecţionarea unor credite bugetare”. Sumele vor fi achitate începând cu 1 iulie, a mai spus acesta.
Pe lista problemelor rezolvate, a mai fost adăugată şi plata chiriilor pentru grefierii repartizaţi în provincie, care ar urma să primească aceeaşi sumă ca şi magistraţii (adică, maximum 667 de euro pe lună). Totodată, Predoiu a anunţat că posturile vacante au fost deblocate. Rămâne însă fără rezolvare cea mai importantă solicitare: cea de acordare a sporurilor salariale câştigate prin hotărâri judecătoreşti.
Motivul: nu s-au găsit bani la b