Un român din patru este obez şi peste jumătate din populaţie are probleme cu greutatea. Sursa: instablogsimages.com Statisticile recente plasează România printre statele în care lupta cu greutatea este din ce în ce mai dificilă. Care sunt cauzele acestui fenomen şi ce putem face pentru a preveni agravarea situaţiei?Preşedintele Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice (FRDNBM), prof. dr. Nicolae Hâncu, a avertizat că obezitatea este o boală extrem de agresivă, epidemică. Dar poate fi prevenită.
Obezitatea nu înseamnă însă numai dizgraţioasele kilograme în plus. Supraponderalii sunt predispuşi la hipertensiune arterială, hiperlipidemie (creşterea cantităţii de lipide din sânge), diabet (de tip II, non insulino dependent), risc crescut de infarct miocardic sau de alte boli cardiovasculare (boli ale arterelor inimii, probleme de circulaţie la nivelul picioarelor şi atac cerebral), probleme ale aparatului locomotor în special la nivelul articulaţiilor şi ale spatelui, respiraţie îngreunată, mobilitate limitată, dureri de spate sau articulare.
"Trăiesc XXL. Iubesc XXL. Port M"
Micul dejun obligatoriu, reducerea porţiei zilnice de tutun şi alcool, un somn de aproximativ opt ore pe noapte şi exerciţiile fizice sunt numai câteva dintre obiceiurile sănătoase care ne pot asigura o greutate normală.
"Trebuie să plecăm de la ideea că avem nevoie de o dietă hipocalorică pe viaţă combinată cu activitate fizică pentru că doar reducerea mâncării nu este suficientă", a subliniat medicul.
O lume întreagă respiră din ce în ce mai greu sub apăsarea surplusului de greutate. Marile companii ale lumii îşi "seduc" clienţii cu produse cu ambalaje colorate şi agresiv promovate, potrivite unei vieţi "de canapea". Hrana semipreparată, udată din plin cu băuturi carbogazoase, se consumă neapărat în faţa calcula