Românii vor să fie consultaţi de autorităţi nu doar în privinţa conţinutului proiectelor de legi fundamentale, cum sunt Codurile Justiţiei, ci şi atunci când se hotărăşte modificarea unor astfel de acte normative. Sursa: Octavian Cocoloș
Aşa arată un sondaj dat publicităţii, ieri, de organizaţia Transparency International (TI) , în cadrul campaniei „Opriţi Codurile!”.
Concret, 82% dintre respondenţi apreciază că cetăţenii ar trebui consultaţi înainte de redactarea unor legi importante, precum cele care stau la baza funcţionării Justiţiei, în timp ce aproape 80% nu ştiu exact ce conţin acestea.
Studiul mai arată că şapte români din zece sunt interesaţi să primească informaţii direct de la autorităţi despre modificarea Codurilor.
Doar 0,9% dintre respondenţi au arătat că au aflat despre aceste schimbări de la Ministerul Justiţiei, restul indicând ca principală sursă de informare massmedia.
„Practic, mai mult de jumătate dintre români ştiu că se modifică ceva, dar nu ştiu exact ce. Practic, cetăţenii sunt puşi să respecte o serie de legi pe care nu le cunosc”, a explicat, ieri, Victor Alistar, directorul TI.
În fine, peste 60% dintre români cred că politicienii trebuie să organizeze consultări publice înainte de a redacta legile, parlamentarilor revenindu-le sarcina de a-i consulta pe cetăţenii din circumscripţiile în care au fost aleşi, înainte de le adopta.
Sondajul a fost realizat de IMAS, în perioada 20 aprilie-8 mai, pe un eşantion de 875 de persoane din 81 de localităţi rurale şi oraşe şi are o marjă de eroare de +/-3,3%.