Nevazuti si necunoscuti, creeaza, adesea, mari probleme de sanatate:
Polipii apar in diferite locuri ale organismului acoperite cu mucoasa. Prezenta lor nu se simte. Nu doare. Existenta lor in intestine sau in vezica urinara se observa abia la un control medical mai amanuntit. Cauza lor? Raspunsul e scurt, dar nu simplu: dereglarea metabolismului. Cum sa nu fie dereglat, daca alimentatia noastra se indeparteaza tot mai mult de alimentatia sanatoasa? Consumam in exces grasimi, E-uri, produse sintetice, in schimb nu oferim organismului cantitati suficiente de hrana vie: fructe, legume si zarzavat. Iar daca hranei nocive ii mai adaugam alcool si nicotina, se creeaza conditiile favorabile pentru cresterea polipilor. Statisticile medicale spun ca la fumatorii activi, polipii intestinului gros apar cu 25% mai des decat la nefumatori. Iar persoanele care asociaza fumatul cu consumarea bauturilor alcoolice risca cel mai mult.
Pentru profilaxia polipilor, trebuie tratate la timp toate afectiunile legate de procesele inflamatorii, deoarece polipii se dezvolta anume in locurile cu inflamatii cronice sau netratate. Cand pe corp apar papiloame, e foarte posibil ca polipii au aparut si pe organele interne. Iar cand bolnavul scapa de polipi, papiloamele dispar si de pe corp.
Regimul alimentar
Daca se depisteaza prezenta polipilor in organism, dieta trebuie schimbata in asa fel, incat pe masa sa domine fructele, legumele (in special sfecla si morcovul), pestele, uleiurile vegetale si produsele lactate care imbogatesc organismul cu vitamine si minerale, previn constipatia, care favorizeaza aparitia excrescentelor pe mucoasele intestinelor. Se reduc sau se renunta la zahar si la produsele de patiserie, proteine animale, bere, rosii si castraveti murati, paine cu drojdie.
Specialistii in medicina naturista recomanda si renuntarea, pe