Atentatele cu bombă din Londra, din 2005, care s-au soldat cu moartea a 52 de persoane, nu au putut fi prevenite, se precizează într-un raport oficial dat publicităţii ieri.
Poliţia şi serviciile secrete au făcut tot ce le-a stat în putinţă pentru a-i descoperi pe suspecţi şi a preveni atacurile, se precizează în document.
"Este un fapt de-a dreptul şocant, mai ales că trebuie să trăim cu povara faptului că nu am reuşit să-i descoperim pe cei care au pus la cale aceste crime", a declarat Kim Howells, avocat şi membru al comisiei de investigare a evenimentelor din acea perioadă.
Aproximativ 700 de persoane au fost rănite în timpul atacurilor din 7 iulie 2005 de la Londra, iar cei patru atacatori au murit tot atunci.
Analizele ulterioare au venit să contrazică porţiuni ale raportului întocmit de comisie în 2006, în care se arăta că erau şanse ridicate pentru ca atacurile să fi fost prevenite. Un număr mai mare de forţe de ordine prezente în staţiile de metrou şi de autobuz ar fi împiedicat tragedia, se preciza în document.
Însă, raportul publicat ieri vine să contrazică toate aceste presupoziţii, indicând că era imposibil ca fiecare persoană prezentă în staţii să fie trecută prin filtre.
Britanicii nu spionează
"În cazul în care s-ar fi dorit eficienţă maximă, ar fi fost nevoie, la propriu, de sute de mii de forţe de ordine şi de securitate, iar aceasta nu este societatea care ne caracterizează", a declarat Howells în cadrul unei conferinţe de presă.
Comitetul de analiză a evenimentelor din 7 iulie 2005 a mai precizat că, deşi ar fi existat posibilitatea de a se lucra în ture, era practic imposibil să fie acoperite toate zonele de interes, deoarece ar fi fost compromise alte operaţiuni de securitate.
"Aş dori să pot spune că aşa ceva nu se va repeta, dar, d