Datele prezentate de Eugen Dijmărescu par să fie confirmate de declaraţiile mai multor oameni politici şi din sectorul economic. Sursa: Arhiva EvZ
După ce viceguvernatorul BNR, Eugen Dijmărescu, a prezentat săptămâna trecută date despre băncile greceşti şi cele austriece cum că acestea şi-au retras o parte din finanţare, semnalele continuă să apară atât de la unii reprezentanţi ai Băncii Naţionale a României, cât şi de la oameni politici. Acesta spunea că liniile de finanţare de la băncile-mamă din Grecia şi Austria către băncile româneşti s-au redus cu aproximativ 2,3 miliarde euro în perioada septembrie 2008-martie 2009. Astfel că primul care a ieşit la rampă în atacul băncilor a fost premierul Emil Boc, care a declarat că o soluţie pentru păstrarea banilor în România ar fi supraimpozitarea profitului băncilor.
Pe aceeaşi linie de idei a mers şi economistul-şef al BNR, Valentin Lazea, potrivit căruia în România nu există niciun risc sistemic la orizont. „Dacă vor apărea probleme, acestea vor fi rezolvate, de la caz la caz, prin recapitalizare sau schimbarea proprietarului, însă capitalizarea nu se va face din bani publici”, a declarat oficialul BNR.
El a mai spus că ţara noastră este pe locul 4, din 11 ţări din Europa Centrală şi de Est, în funcţie de numărul băncilor străine prezente pe piaţa românească, cu un procentaj de 88% din total. În prezent, nimic nu poate opri băncile străine să-şi retragă banii de pe piaţa românească, fapt semnalat foarte bine şi de economistul-şef al BNR. El a declarat că înţelegerile cu băncile- mamă ale instituţiilor de credit din România, chiar şi sub forma unor scrisori de angajament, nu sunt de fapt decât un gentlemen’s agreement. „Atât timp cât ai liberalizare totală a contului de capital, nu poate fi o impunere legală de a nu scoate nişte bani din ţară”, a mai spus Lazea.
Dezminţ