Stabilit la Chicago de mulţi ani, Victor Stănculescu, fost an-trenor la Rapid, crede că meciul de sâmbătă din Giuleşti este un adevărat derbi de tradiţie al campionatului nostru, o partidă deschisă oricărui rezultat.
- Deşi sunteţi plecat din România de mulţi ani, urmăriţi fenomenul fotbalistic de acasă. Ce ziceţi de Universitatea 2009?
- În conceptul Şcolii Latine a performanţei, există o formulă a succesului, care funcţionează egal în fotbal ca şi în viaţă (nu vorbim de succesul celor care se îmbogăţesc din furat şi care dau înapoi, închişi sau chiar împuşcaţi): fotbalul este ştiinţă şi artă. Ştiinţa o realizează antrenorii, iar arta o execută superjucătorii, dar care sunt făcuţi de superantrenori. În sfârşit, fotbalul este business făcut de oameni care înţeleg că poate să te cheme Mititelu, dar în realitate ai dovedit de multe ori că eşti Măricelu. Cum văd eu de la Chicago fenomenul de la Universitatea Craiova? Până zilele trecute am susţinut cu tărie că este vorba de o mixare perfectă a celor trei „crai“: Mititelu - Balaci - Napoli. Mi s-a părut formula ideală de câştig, dar nu ştiu ce s-a întâmplat la meciul cu Gloria Buzău. Am citit că antrenorul Napoli a fost înlăturat. O fi fost el vinovat, nu ştiu adevărul... Probabil că nu s-a ţinut cont de o vorbă veche din fotbal, din sport: ajungi relativ repede în frunte, ştiinţa începe când trebuie să te menţii! Sper că nu vor fi probleme privind viitorul noii Super - Maxima - Sublima Craiova!
„Republica Fotbalistică din Craiova“ este o şcoală de urmat
- Ca antrenor în România, la echipe de club şi la echipele naţionale, aţi avut ca elevi şi fotbalişti de la Ştiinţa, de la Oblemenco (pe când eraţi împreună la Rapid), până la Balaci (la echipa naţională). Cum este fotbalistul oltean, ca mentalitate?
- Răspunsul este cunoscut de toată lumea sportului din România, adică fotb