SUCCES. Nicolae Vacea, de meserie bucătar, lucrează cot la cot cu angajaţii. Vrea să-şi dezvolte afacerea cu fonduri europene, însă „lenea” autorităţilor îi pune beţe-n roate. Sursa: EVZ
După ce a ajuns crescător de găini de rasă din întâmplare, nu vrea decât să-şi construiască „colţul lui de rai” cu fonduri europene, pe un teren nu mai mare de câteva hectare. Nicolae Vacea, de meserie bucătar, şi-a făcut o mică afacere în Negru-Vodă (Constanţa) prin care vinde mii de pui de comerţ. Este obişnuit să muncească alături de angajaţii lui, motiv pentru care nu o să-l vedeţi de prea multe ori îmbrăcat elegant.
Nu ştie la cât i se ridică toată a fa cerea, în schimb recunoşte că pa siunea lui este foarte costistoare. “Dacă nu era afacerea cu puii comerciali nu reuşeam să menţin această pasiune şi cea cu găinile de rasă”, ne-a declarat Nicolae Vacea.
Creşte şi fazani, păuni, porumbei şi iepuri. Dar cum fiecare mi nune nu vine fără un necaz, o bună parte dintre păsări au fost omorâte de dihori. Are două credite, dar se descurcă, spune el. Nu vrea decât să aibă o fermă de păsări, încon jura tă de livadă şi parcele cu cerealele care-i trebuie pentru a le hrăni.
La început a fost găina
“Totul a început cu o găină, una mică, pitică, pe care mi-a adus-o o rudă. Aceasta o luase de la un doctor veterinar, din Eforie”, vor beşte Nicolae Vacea despre pri ma lui experienţă cu găinile de rasă.
Însă întâmplările nefericite nu au ezitat să apară. Astfel că, prima lui afacere a fost, de fapt, „jumătate de afacere”. “Între timp am mai căutat şi prin ţară. Am găsit un crescător de la care trebuia să iau 60 de ouă. Mi-a dat 40 de bucăţi cu 100.000 lei vechi bucata. Le-am pus la incubator. Şi într-o dimineaţă am uitat să-l mai bag în priză. Mi-au ieşit 30 de pui. Am avut prima oară Brahma, Cochinchina, Rhode Island ş