Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda persoanelor care resimt simptome de gripa porcina sa contacteze telefonic medicul de familie sau un specialist in boli infectioase care sa decida daca este necesara deplasarea la spital sau la un cabinet medical. In cazul in care o astfel de conversatie nu poate fi realizata, bolnavul trebuie sa se prezinte la sectia de boli infectioase a unui spital. "Acoperiti-va nasul si gura si prezentati-va simptomatologia de indata ce ajungeti la spital sau clinica." Sfatul OMS are la baza protectia altor cetateni in fata propagarii virusului H1N1.
La noi in tara autoritatile medicale par mai relaxate: riscul de contaminare este redus, tratamentul se poate face si acasa, bolnavul se poate deplasa oricand la medicul de familie sau poate solicita asistenta medicala la domiciliu, cu prioritate la consultatie.
Concret, femeia internata sub suspiciunea de gripa porcina la Institutul Matei Bals din Bucuresti s-a prezentat marti, 26 mai, la clinica Medlife. Profesorul de epidemiologie Geza Molnar, consilier in Ministerul Sanatatii, a explicat pentru HotNews.ro ce se intampla dupa ce persoana contaminata are contact cu personalul medical: "Personalul sanitar de la Medlife a fost testat, li s-au luat probe de sange, apoi au fost trimise la domiciliu pentru 24 de ore, mai exact pana se primesc rezultatele. Se iau toate masurile posibile de prevenire."
Geza Molnar: Gripa porcina poate fi tratata acasa
"Fiind vorba de contaminare pe cale aerogena, izolarea 100% nu exista", explica prof.Geza Molnar. Femeia sosita de la New York pe 23 mai "s-a imbolnavit pe 24. Gripa este infectioasa si se excreta (este contagioasa - n.red.) la debutul bolii, in primele doua zile". Mai mult, gripa porcina "poate fi tratata acasa", mai spune epidemiologul. Spitalizarea este recomandata pentru evitarea complicatiilor precum