Programul se află încă la nivelul de discuţii şi negocieri, mai ales că băncile nu prea se înghesuie la condiţiile puse de cabinetul Boc. Sursa: Arhiva EVZ
Proiectul „Prima casă” va fi valabil pe o perioadă de patru ani, iar prin intermediul acestuia vor fi construite aproximativ 50.000 de locuinţe, a declarat ministrul pentru IMM-uri, Constantin Niţă. „Pentru primul an avem în plan să fie construite 16.000 de locuinţe sau să fie cumpărate. (...) Succesul acestui proiect depinde foarte mult de dobânzile la credite.
Proiectul poate să aibă succes în condiţiile în care băncile vor accepta dobânzi mai mici pentru acest program de anvergură, care are un rol multiplicator în economie”, a mai spus Niţă. El a adăugat că discuţiile sunt în toi şi vor continua în următoarele zile, pentru a se ajunge la un numitor comun între Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM, Ministerul Fi nanţelor şi bănci. Încă nu se ştie dacă programul se va referi doar la locuinţele nou-construite sau vor intra şi apartamentele din blocurile vechi şi locuinţele ANL.
De patru ori salariul mediu net
În condiţiile actuale, pentru a accesa un credit de 60.000 de euro, solicitantul sau familia trebuie să aibă un venit de 5.300 de lei, adică patru salarii medii nete. „Pentru un credit ipotecar de 60.000 de euro pe 30 de ani, rata lunara este de 530 de euro, iar venitul minim necesar unei familii pentru a accesa acest credit este de 5.300 lei (trei salarii medii brute).
Avansul standard este de 25%, în prezent în piaţă, însă în anumite condiţii de eligibilitate câteva bănci pot acorda credit ipotecar cu 5% avans”, ne-a declarat Raluca Dobre, analist financiar Kiwi Finance. Una dintre aceste bănci are următoarele condiţii: creditul ipotecar poate fi doar pe 30 de ani maxim, pentru a se încadra la 5% avans veniturile participanţilo