In Romania, aproape toate sincopele economice, sociale si politice pleaca dintr-o mentalitate gresita si un sistem de valori intors cu susul in jos, spun la unison sapte dintre romanii care au invatat si au muncit in alte economii decat cea locala.
Business Magazin s-a intalnit cu sapte dintre oamenii care s-au intors acasa dupa ani buni petrecuti in economii mature din Vest si de peste Ocean. Astazi Andrei Caramitru (McKinsey), Dorin Boboc (Allianz-Tiriac Pensii Private), Anca Podoleanu (Choice Consulting), Codrut Pascu (Roland Berger Romania), Dana-Mirela Ionescu (Raiffeisen Capital & Investment), Silviu Savin (Centerra Capital Partners) si Gabriel Stefan Ionita (Cosmote) pot face o comparatie pertinenta intre tara noastra si tarile cu care vrem si trebuie sa ne comparam.
La noi, fiecare chelner isi doreste sa fie altceva, chiar daca isi face meseria de zece ani; nu vrea sa fie chelner, la fel cum soferul nu vrea sa fie sofer si paznicul nu vrea sa fie paznic. Fiecare se gandeste ca o face temporar si atunci nici nu pune suflet, comenteaza Boboc.
Ei cred ca mentalitatile, mediul de afaceri si implicit societatea se pot schimba printr-o cultura organizationala sanatoasa. Au solutii pentru educatie, pentru infrastructura, management sau sistemul nostru de valori, si cred ca in vreme ce alte state cauta sa-si prezerve situatiile actuale, Romania are avantajul ca se afla inca in cautarea unei existente mai bune.
Si asta e prima conditie pentru progres.
"Afacerile sunt mai dificile si mai complexe in Romania fata de Elvetia sau alte piete mature, unde totul se desfasoara dupa un algoritm exersat de ani buni", spune Caramitru.
Cititi in revista Business Magazin care apare astazi cum apare Romania in viziunea lor, ce diferente majore vad ei intre tara noastra si alte economii si ce solutii indica ei pentru schimbarea lucrurilor in