Asigurătorii spun că unii români preferă să încaseze dauna totală auto întrucât iau mai mulţi bani decât obţin în târg pe autoturism. Sursa: Reuters
Evenimentele economice şi financiare din ultimul an au afectat grav bugetul românului de rând, lucru simţit mai ales în pieţe precum auto şi asigurări. Astfel că, odată cu scăderea industriei auto, nu prea mai este avantajos pentru proprietar să-şi vândă maşină veche de doi-trei ani, mai ales dacă este şi asigurată Casco. El preferă să-şi provoace o daună totală, spun unii asigurători.
„Se ştie că în ultimul an fenomenul infracţional a crescut în această piaţă, ceea ce era de aşteptat”, ne-a declarat Gheorghe Grad, directorul general al Societăţii Româneşti de Brokeraj în Asigurări (SRBA). Estimările asigurătorilor confirmă că pe piaţa asigurărilor daunele totale au crescut cu peste 30%. Dacă anul trecut 9 maşini din 1.000 asigurate erau daună totală, acum numărul a crescut la 12 din 1.000.
Frauda, bună la afaceri
„Este mai avantajos pentru un asigurat să-şi provoace daună totală şi să ia de la asigurător suma cât pe o maşină nouă decât să o vândă în piaţă la un preţ mult mai mic. Evident, acest lucru reprezintă infracţiune şi va fi pedepsit conform legii”, ne-a declarat Daniela Grigore, directorul Diviziei de Revendicări a Allianz Ţiriac Asigurări.
Spre exemplu, dacă un vehicul nou a fost asigurat acum doi ani la o valoare de 18.000 euro, sunt mai multe şanse ca în cazul unei daune totale păgubitul să primească o sumă foarte apropiată de aceasta, mai ales dacă maşina a fost rulată, decât dacă ar vinde-o şi ar putea obţine pe ea 12.000 euro. „La noi în portofoliu, media daunei totale se ridică la 40.000 lei, în timp ce per total în piaţă, media daunei parţiale este undeva între 1.000 şi 1.400 euro”, ne-a explicat Daniela Grigore.
Reversul medalie