Nervii tociţi în sălile de judecată şi sutele sau chiar miile de euro pierdute în buzunarele avocaţilor ar putea deveni istorie dacă românii ar apela la mediatori. Sursa: Hepta
Deşi Legea medierii - ca re îi scuteşte pe români de calvarul proceselor interminabile - a intrat în vigoare încă de acum trei ani, mulţi nici măcar nu ştiu că există, iar dacă au auzit de ea nu ştiu la ce foloseşte. Asta, în timp ce instanţele sunt pline până la refuz de cauze aflate pe rol, iar stocul de dosare nesoluţionate şi „reportate” de la un an la altul creşte considerabil.
„Din păcate, în România, medierea nu este prea cunoscută, iar oamenii nu ştiu ce înseamnă”, recunoaşte avocatul Roxana Boroş-Toti, membru al Centrului Avo caţilor Mediatori „Cristian Iordănescu”. Aceasta admite că, până acum, nimeni nu a apelat la ea pentru a-şi rezolva conflictele altfel decât în instanţă. “Concret, medierea este o soluţie alternativă prin care pot fi evitate atât procesele civile, cât şi cele penale, costă mult mai puţin, iar marele avantaj al acestei opţiuni este faptul că, la final, ambele părţi sunt câştigătoare şi rămân cu ceva în urma înţelegerii.
În timp ce, în cazul unui proces, întotdeauna cineva câştigă, iar altcineva pierde”, explică apărătorul. Astfel spus, medierea este o negociere care are loc în afara sălii de judecată şi se face în prezenţa unui specialist-mediator, iar înţe le gerea la care se ajunge este con sfinţită printr-un act care are va loa rea unui document cu „titlu exe cutoriu” (act care-i obligă pe cei implicaţi să pună în aplicare înţelegerea). În acest caz, părţile sunt scutite de plata taxei de timbru, a onorariilor avocaţilor sau a taxelor de expert.
Oamenilor nu le mai rămâne decât să achite onorariul mediatorului, „cu mult mai mic decât cel perceput de un avocat la proces. Taxa se ridică undeva la circa 500 de le