Pe lângă "onoarea" de a reprezenta interesele României, europarlamentarii, ce vor fi aleşi în 7 iunie, vor fi cei mai bogaţi demnitari români cu salarii de 7.000 de euro, mult peste veniturile lunare ale preşedintelui, premierului sau aleşilor din Legislativul naţional. Eurodeputaţii din România şi Polonia vor avea salarii considerabil mai mari decât colegii lor din ţară, după intrarea în vigoare, în iulie, a noului regulament al Parlamentului European.
Oficialii europeni au luat-o înaintea autorităţilor de la Bucureşti în materie de lege a salarizării şi au adoptat un regulament care prevede că toţi europarlamentarii vor primi acelaşi salariu de bază. Începând din iulie 2009, aleşii de la Bruxelles vor câştiga un salariu brut de 7.665,31 de euro (5.963,33 euro net) din bugetul PE.
În prezent, acesta este asigurat de ţara de origine şi calculat pe baza nivelului salariilor deputaţilor naţionali, ceea ce a creat diferenţe majore după extinderea Uniunii Europene către Est.
Până acum, cel mai bine remuneraţi erau italienii, care câştigau peste 11.700 de euro, în timp ce un bulgar trebuia să fie mulţumit cu mai puţin de 1.000 de euro. Francezii (7.000 de euro) sau germanii (7.670 de euro) nu vor trebui să facă în schimb nici un fel de schimbări.
Proiectul legii salarizării unitare în sistemul bugetar se află încă în dezbatarea guvernanţilor de la Bucureşti. Potrivit proiectului, preşedintele României, preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, precum şi preşedintele Înaltei Curţi de Justiţie şi Casaţie şi al Curţii Constituţionale vor avea cel mai mare salariu, respectiv de 9000 RON, adică aproape 2.200 euro.
Premierul va avea cu 100 de RON mai puţin decât în prezent, respectiv 8.700 RON, deci tot în jurul a 2000 de euro. Parlamentarii români vor câştiga cu 800 RON mai mult, salariul unui depu