Cartofii prăjiţi, produsele de patiserie şi gogoşile sunt pe lista neagră. Sănătoase sunt doar zaharurile din fructe, legume şi cereale. Sursa: Hepta
Majoritatea celor care ţin regim sau vor să-şi păstreze greutatea optimă pun semnul egal între mâncare nesănătoasă şi carbohidraţi, însă nutriţioniştii avertizează că lucrurile nu trebuie privite aşa de categoric. Există carbohidraţi „sănătoşi”, uşor de asimilat de organism, care nu ar trebui să lipsească dintr-o dietă echilibrată cum ar fi cei din cereale, legume sau fructe. Cei procesaţi, în schimb, cum găsiţi în pâinea albă, în orezul alb, în produsele de patiserie, cartofii prjiţi, băuturile alcoolice sau energizante sunt nocivi.
Specialiştii recunosc că, în ultimii cinci ani, reputaţia carbohidraţilor a fost una proastă. „Asta pentru că oamenii nu ştiu să facă diferenţa între carbohidraţii buni şi cei răi şi îi bagă pe toţi în aceeaşi oală”, explică medicul nutriţionist Luiza Pârvu, de la Cabinetul „Luana Şahian şi Asociaţii”, din Bucureşti.
Combustibilul preferat al creierului
Carbohidraţii pot reprezenta până la 50% din necesarul caloric zilnic. Mai mult, combustibilul preferat al creierului este tot un carbohidrat, respectiv glucoza. Nutriţioniştii atrag atenţia că o dietă care se bazează mai mult pe proteine (dieta de 13 zile, de schimbare a metabolismului) sau regimul cu ciorbă de varză sunt dezechilibrate şi facă rău pe termen lung. „Glucidele (carbohidraţii) sunt baza alimentaţiei oricărei persoane. O dietă fără glucide este imposibilă!”, afirmă nutriţionistul Eduard Adamescu, de la Cabinetul de Obezitate „Calea Moşilor”, din Capitală.
Important este să asimilaţi carbohidraţii din alimente care conţin în plus fibre, ce ajută la o eliberare mai lentă a zahărului în sânge. „Carbohidraţi cu eliberare prelungită sunt cei din cereale ori cei din fru