"Publicarea postumă a memoriilor fostului secretar general al Partidului Comunist Chinez, (Zhao Ziyang n.n.), destituit după evenimentele din iunie 1989, a restabilit câteva adevăruri dureroase"- apreciază lunarul "Beijing Zhi Chiun" care apare la New York. Autorul comentariului este economistul chinez Chen Pokong, care s-a refugiat în Statele Unite după mai bine de cinci ani de închisoare petrecuţi în China.
O CARTE AŞTEPTATĂ ŞI CONTROVERSATĂ. În preajma împlinirii a 20 de ani de la evenimentele din 4 iunie 1989, casele de editură americane şi din Hong-Kong au scos pe piaţă "Memoriile" fostului secretar general al PCC, Zhao Ziyang. Memoriile au fost înregistrate, clandestin, fiind ulterior transcrise pentru publicare. Încă de la apariţie, cartea, intitulată "Prizonierul Statului", a iscat vii rumori în China dar şi în străinătate. "Zhao Ziyang, care a comparat politicile diferitelor state - notează Chen Pokong - a observat că majoritatea regimurilor politice din secolul XX au dispărut şi că numai democraţia parlamentară mai face dovada vitalităţii sale. El îşi continuă raţionamentul, explicând că, dacă nu va adopta un regim democratic parlamentar, dacă nu va încuraja libertatea presei, China va rămâne incapabilă să lupte împotriva corupţiei şi va adânci ruptura dintre bogaţi şi săraci. În consecinţă, China nu va putea pune la punct o economie de piaţă, care să funcţioneze după reguli sănătoase şi o societate modernă, reglementată prin legi".
Aceste tip de discurs, care este deja familiar celor care trăiesc într-o democraţie, surprinde, însă, atunci când vine din partea unui fost secretar general al unui partid comunist, profund ataşat tradiţiilor dictatoriale. Mai mult, el pare a fi într-o netă opoziţie cu declaraţiile diriguitorilor actuali ai PCC, iar ca dovadă este citată o declaraţie, din martie 2009, a <