Distingeţi între senzaţia de foame adevărată şi poftele trecătoare. Sursa: Hepta
Cele mai multe persoane care au probleme cu greutatea nu re uşesc să-şi controleze apetitul. „Mănâncă mai mult de poftă şi nu de foame”, explică nutriţionistul Corina Zugravu, lector universitar la UMF „Carol Davila” din Bucureşti. Dacă oamenii ar mânca doar de foame, ar fi slabi şi frumoşi, ca pe vremuri, dar specia noas tră nu s-a adaptat încă la hiperalimentaţie, crede Corina Zugravu.
Atraşi de ambalaje şi de culori
În mod normal, organismul nu are nevoie de o cantitate foarte mare de hrană pentru a supravieţui, mai ales în condiţiile în care o persoană face mişcare moderat. Senzaţia de foame se instalează atunci când scade nivelul glucozei din sânge şi apare impresia de „gol în stomac”. „Sunt însă prea puţini oameni care aşteaptă senzaţia de „gol în burtă”, a sesizat nutriţionistul Corina Zugravu.
Majoritatea persoanelor mănâncă emoţional, nu fiziologic, de aceea şi rata obezităţii este atât de crescută. Indiferent că sunt adulţi sau copii, studiile arată că oamenii sunt atraşi de ambalaje, de culorile atrăgătoare pe care le au unele alimentele, de miros şi de gustul lor. Imaginaţia joacă şi ea un rol important în stimularea poftei de mâncare. Dacă un aliment este asociat cu un eveniment plăcut, oamenii vor simţi dorinţa să-l consume.
Exerciţiu pentru gurmanzi
„Majoritatea pacienţilor spun că le este greu să mănânce doar atunci când au nevoie. Puţini reuşesc să se controleze”, sugerează nutriţionistul Corina Zugravu. Specialistul susţine însă că „gurmanzii” ar putea face în fiecare zi un exerciţiu simplu.
„În momentul în care doriţi să consumaţi ceva întrebaţi-vă: mi-e foame sau poftă. Dacă vă daţi de fiecare dată un răspuns sincer, veţi învăţa să distingeţi între foame şi poftă”, consideră nut