Un contract de muncă patru luni în Grecia le poate aduce tinerilor un câştig net de aproximativ 1.500 de euro.
Studenţii băcăuani nu mai sunt atraşi de mirajul Americii. Dacă în anii trecuţi aceştia alegeau SUA ca primă opţiune pentru un loc de muncă prin programul Work and Travel, în această vară majoritatea a preferat Grecia.
Costul redus al transportului şi distanţa mai mică faţă de casă sunt motivele care i-au determinat pe studenţii băcăuani să îşi îndrepte atenţia către continentul european. „Criza economică i-a făcut pe studenţi să nu mai fie atât de interesaţi de America. După patru luni de muncă în Statele Unite ei se întorc acasă cu aproape 5.000 de dolari. În Grecia, în aceeaşi perioadă de timp, câştigă cam 2.000 de euro. E mai puţin, dar şi investiţiile sunt mai mici”, a spus Laura Perju,administrator la o firmă care facilitează plecarea la muncă a studenţilor pe timpul verii. Tadeea Mihalache este studentă în anul II la Universitatea Bacău şi anul trecut a muncit trei luni în Grecia. A fost chelneriţă şi alături de ea au mai lucrat alţi patru studenţi români.
Anul acesta nu ştie dacă va mai pleca la muncă, dar şi-a făcut deja calculele în privinţa costurilor. „Dacă m-aş duce, aş câştiga aproximativ 500 de euro pe lună cu tot cu ciubucuri. După patru luni de muncă aş mai rămâne cu un câştig net de 1.500 de euro pentru că totalul cheltuielilor în aceste luni s-ar ridica la aproape 500 de euro. Nu este o sumă foarte mare, dar m-aş distra fără să cheltuiesc niciun ban”, ne-a spus Tadeea.
Cameristele şi chelnerii,
la mare căutare
Cei care aleg totuşi să plece la muncă în vacanţa de vară au oferte cât se poate de variate. Cele mai căutate posturi sunt însă în domeniul hotelier: cameristă, ospătar, bucătar, dar şi salvamar de piscină.
„Pentru postul de salvamar de piscină trebuie să ştii foarte bin