Guvernul ar trebui sa flexibilizeze legislatia muncii, sa faciliteze accesul la fonduri europene pentru resurse umane si sa restructureze sistemul de invatamant pentru a stabiliza piata muncii, sunt de parere jucatorii din recrutare si consultanta.
Flexibilizarea legislatiei muncii este una dintre primele masuri de care investitorii au nevoie si pe care le asteapta in perioada imediat urmatoare de la Guvern. O legislatie mai flexibila ar incuraja cresterea gradului de ocupare a fortei de munca disponibila pe piata.
„Ar trebui revizuita durata perioadei de proba pentru asigurarea timpului optim real testarii angajatului si a conditiilor de incetare de drept a contractelor individuale de munca si a procedurilor in cazul disponibilizarilor si adaptarea lor in functie de situatii reale intalnite in practica", spune Camelia Stanculescu, director general al Manpower Romania, reprezentanta locala a celei mai mari companii de leasing de personal din lume.
Pintre modificarile legislative de care are nevoie piata muncii, Stanculescu mai enumera cresterea gradului de flexibilitate pentru angajarea pe perioade determinate sau pe munca temporara, prin modificarea perioadei maxime de angajare permisa, a numarului maxim de prelungiri sau de contracte succesive, a motivelor care permit aplicarea acestor solutii si alinierea conditiilor aplicabile in cazul contractelor de munca pe perioada determinata cu cele aplicabile in cazul contractelor de munca temporara, date fiind situatiile similare care duc la folosirea si aplicarea acestor solutii.
Facultatile doar tiparesc diplome
Radu Furnica, unul dintre cei mai vechi „vanatori" de executivi de pe piata locala si presedinte al companiei de executive search Leadership Development Solutions (LDS), partenerul pentru Romania al gigantului Korn/Ferry International, numarul unu mondial in executive search,