Trei mari maeştri ai teatrului au susţinut un spectacol memorabil. Trei tradiţii dramatice s-au întâlnit aseară pe malul Dunării, încântând publicul oltean prin originalitate, dar şi prin asemănarea artelor. Aseară, în jurul orei 17, parcarea hotelului Jiul era împânzită de oameni. Două autocare, cu destinaţia Portul Cultural Cetate, îşi aşteptau călătorii. Cu invitaţie, altfel era greu de pătruns, am ocupat un loc. Odată puşi în mişcare, constatând că lipsa aerului condiţionat care „s-a stricat ieri, credeţi-mă” nu era doar un moft personal, am purces către marea aventură.
„Păcat că românii nu ştiu de Dunăre”
Ajunşi la destinaţie, am fost întâmpinaţi de o apă minerală care şi-a făcut treaba. Spectacolul a început punctual, la 19.30. „Copilul teribil al literaturii române”, cum este supranumit Mircea Dinescu, a deschis seara cu ajutorul unei talăngi care îi anunţa pe fascinaţii de peisaj că urmează „The 3 Greats”, o întâlnire a trei generaţii, dar şi şcoli diferite de comedie: commedia del’arte, kyogen şi mimă. În program figurau mari legende ale fiecărui gen: Alessandro Marchetti (Italia), Shygeyama Sennojo (Japonia) şi Dimitri (Elveţia).
În cuvântul de deschidere, Dinescu a îndreptat publicul român spre fluviu. „Aici vin oameni de toate naţiile şi culturile. Avem ce să le arătăm. Păcat că românii nu ştiu de Dunăre!”, a declarat bardul de la Cetate.
Teatru şi relaxare
Seara a fost începută cu piesa „Frumos ca dracu’”, o manieră niponă a comediei, urmată, printr-un scurt-metraj, de evoluţia mimului Dimitri. Aplauzele nu au întârziat să apară. Spectatorii au rezonat şi la reprezentaţia italianului, o demonstraţie forte de commedia del’arte. Pauza ne-a regăsit însetaţi din nou.
Pentru a doua parte, un dialog al celor trei arte a aprins curiozitatea studenţilor care priveau cu real i