Muammar Gaddafi a înfruntat astăzi protestele studenţilor, în prima sa vizită în fosta putere colonială Italia, unde s-a plâns că lumea nu a recompensat Libia pentru a că renunţat la ambiţiile sale de a avea arme de distrugere în masă, relatează Reuters. " Nu putem accepta să trăim în umbra rachetelor intercontinentale şi a armelor nucleare şi de aceea am decis să schimbăm calea", le-a declarat liderul libian senatorilor italieni. "Sperasem că Libia va fi un exemplu pentru alte ţări ", a declarat liderul de la Tripoli. " Dar n-am fost recompensaţi de comunitatea internaţională ", a adăugat el cu o undă de reproş.
Libia, statul din nordul Africii cândva considerat unul dintre principalii sponsori ai terorismului, şi-a îmbunătăţit relaţiile cu Occidentul după ce Gaddafi a promis să renunţe la ambiţia de a avea arme de distrugere în masă. Sancţiunile internaţionale împotriva acestei ţări au fost ridicate în 2003.
Italia, care anul trecut şi-a cerut scuze pentru atrocităţile comise în timpul dominaţiei coloniale din 1911-1943, s-a plasat în fruntea eforturilor vizând dezgheţul diplomatic, iar în prezent aduce din Libia un sfert din importurile sale de petrol, iar de curând firme italiene au primit injecţii de capital libian.
Gaddafi îşi menţine însă o atitudine sfidătoare. El a venit ieri în Italia având prinsă în piept, de uniformă, o fotografie cu Omar al-Muhtar, un erou al rezistenţei libiene spânzurat de ocupantul italian în 1931. Televiziunea italiană a transmis joi "Leul deşertului", un film despre al-Muhtar, care până acum a fost interzis în Italia.
Pe de altă parte, Gaddafi, care în prezent deţine preşedinţia Uniunii Africane şi va asista la summitul G8 din Italia, de luna viitoare, alături de preşedintele american Barack Obama, a criticat războiul condus de SUA în Irak.