Membrii Coalitiei Opriti Codurile! vor transmite un mesaj presedintiei Comisiei Europene, in dorinta de a-i prezenta lui Jose Manuel Durao Barroso modul in care Romania se indeparteaza de Uniunea Europeana, avand in vedere mijloacele folosite in adoptarea codurilor in justitie.
Ii cerem domnului Barroso sa ne raspunda la cateva intrebari. Vrem sa stim, de exemplu, in ce masura lipsa studiilor de impact, in contradictie cu angajamentele Romaniei fata de UE, va afecta - sau poate nu - urmatorul raport CE. Stim ca existenta studiilor de impact este o buna practica in UE, a spus Georgiana Iorgulescu, liderul Centrului pentru Resurse Juridice.
Mai mult, membrii Coalitiei solicita Parlamentului sa boicoteze sedinta statutara in care Executivul ar trebui sa prezinte proiectele codurilor pentru care isi va asuma raspunderea.
Daca sedinta este nestatutara, neexistand cvorum, atunci Guvernul nu-si poate asuma raspunderea. Printr-un asemenea joc de forta intre Parlament si Guvernul, primul s-ar ridica la inaltimea oferita de Constitutie, care il defineste drept organul legislativ suprem al statului, a spus Victor Alistar, liderul Transparency International Romania.
Intr-o nota directa, psihologul Mircea Toma, liderul Agentiei de Monitorizare a Presei, califica graba in adoptarea codurilor drept o problema psihologica a promotorului - presedintele Traian Basescu. Toma i-a recomandat acestuia psihoterapie:
Problema codurilor in Romania este o problema psihologica. Este vorba exclusiv despre dorinta unei persoane de a-si vedea un vis implinit. Avand in vedere pregatirea mea de baza, care este cea de psiholog, avand chiar si un doctorat in psihologie, recomand presedintelui Basescu psihoterapie pentru a reusi sa-si invinga graba, a spus Toma.
Coalitia Opriti Codurile! este formata din organizatii nonguvernament