Preţul cărţilor noi îi ţine la distanţă pe amatorii de literatură, iar aceştia se orientează către cele second-hand. Volumele la mâna a doua se vând cu aproximativ 5 lei, iar cele mai căutate sunt cele de specialitate, de contabilitate şi informatică, dar şi romanele de dragoste şi poliţiste. Anticarii ies zilnic în stradă. Cei mai mulţi pot fi găsiţi în zona centrală a oraşului. Tarabele lor cu cărţi sunt un exemplu clar al pasiunii pe care mulţi dintre ei au avut-o sau o au încă pentru literatură. În perioadă de criză financiară, cărţile la mâna a doua sunt o opţiune viabilă pentru cei care vor să citescă şi nu îşi permit datorită preţurilor ridicate la cărţile noi. “Am citit toată viaţa iar acum, pentru că nu mă descurc cu banii, am început să vând ceea ce am cumpărat ani la rând” spune nea Nicu, vânzător de cărţi cu o vechime de peste 7 ani.
“Am în biblioteca de acasă peste 500 de volume de poezie şi peste 2000 de cărţi de beletristică” mai spune Nicu, parcă melancolic după vremurile când abia aştepta să ajungă acasă şi să mai citească două rânduri din romanele favorite. “În ultima vreme, nici cărţile nu mă mai seduc. Acum le consider doar un mijloc de existenţă. Cumpăr şi eu de la alţi oameni care au multe cărţi vechi şi le aduc apoi aici, pe tarabă” spune el. “Cumpăr cărţile pe care oamenii le cer de la Bucureşti, de la un om care vinde aşa ceva. Dau pe o carte 2 lei 50 şi eu o vând cu 5” mai spune Nicu.
Târgoviştenii cumpără carte, dar ieftină
Interesul pentru cărţi a scăzut văzând cu ochii. De la an la an, tot mai puţini intră în librării pentru a cumpăra ceva de citit. Vânzările în magazinele de carte au scăzut în ultima perioadă cu aproximativ 20 de procente iar singurele cărţi care încă se vând sunt cele tehnice. Cu toate astea, cărţile la mâna a doua sunt încă la căutare. “Vindem cam 20 de cărţi zilnic. Preţuri